Urodził się 10 stycznia 1940 r. we wsi Salachowy Bór na Kielecczyźnie, w rodzinie wielodzietnej. Ojciec, Edward, pracował w zakładach odlewniczych w Końskich, matka, Zofia z Choińskich, zajmowała się domem i wychowaniem dzieci. Trzej synowie Edwarda i Zofii rozpoczęli pracę w piekarni w Grzymałkowie, Jan w 1957 r.
Henryka Janus, również urodzona w tamtych stronach, we wsi Szustaki, została żoną Jana w 1961 r. Postanowili przenieść się na Mazowsze. Jan dostał pracę w piekarni w Ursusie, a w 1966 r. otrzymał świadectwo czeladnicze wystawione przez Izbę Rzemieślniczą w Warszawie. Henryka zajmowała się wtedy dwojgiem dzieci – Grzegorzem (ur. w 1963) i Dorotą (ur. w 1967). Później pracowała w piekarni (gdy po latach ruszyła rodzinna firma w Podkowie przy ulicy Brwinowskiej, zrobiła papiery mistrzowskie, które pozwalały przyjmować uczniów). Zamieszkali w Błoniu przy ulicy Ogrodowej, warunki były trudne, więc przenieśli się do maleńkiego mieszkanka w bloku.
Jak czytamy na stronie internetowej zakładu, oferta obejmuje szeroki asortyment pieczywa pszennego, żytniego, razowego, gastronomicznego, a także bogaty wybór produktów cukierniczych. Piekarnia współpracuje ze sklepami detalicznymi oraz dużymi marketami i rozwija sieć sklepów firmowych. Pieczywo do odbiorców detalicznych dostarczane jest własnym transportem. Przy wjeździe do Podkowy od strony szosy 719 przybysza wita mocny zapach, to właśnie powstają świeże chleby i bułki.